Kupujeme desku na krájení a přípravu jídla
14.03.2008
Prkénka na krájení potravin mají v našich kuchyních místo od nepaměti. Nejen nám šetří ostří nožů a brání poškození pracovní desky, ale díky snadné údržbě alespoň částečně zabraňují možné kontaminaci potravin. Není proto divu, že nám trh předkládá na výběr širokou paletu různých typů, tvarů ale i barev.
Dřevěné desky
Nejstarším a nejčastěji používaným materiálem je dřevo. Už babičkám našich babiček sloužil při vaření obyčejný kus špalku. Dnešní dřevěná prkénka jsou samozřejmě upravená a naolejovaná tak, aby nedocházelo k odštěpování třísek a deska se při častém krájení opotřebovávala co nejméně. Při jejich pořízení dbejte na to, aby byla deska vyrobena z jednoho kusu dřeva. Lacinější prkénka bývají zpravidla lepená z více kusů a dříve či později se vám rozlámou na několik dílů.
Dřevěná prkénka mají dodnes své příznivce i odpůrce. Jedni na tento přírodní materiál nedají dopustit, druzí tvrdí, že je velmi nehygienický, neboť v místech poškození desky dochází k usazování bakterií, kterých se obyčejným opláchnutím pod tekoucí vodou nezbavíme. Ačkoliv výsledky četných pokusů, zkoumajících nakolik opravdu hrozí kontaminace potravin, nejsou jednotné, doporučují se dřevěná prkénka spíše na krájní pečiva a zeleniny. Dalším řešením je používat oddělené desky na krájení syrového masa a potravin určených k přímé spotřebě podobně, jak to hygienici vyžadují v restauracích. Dřevěná prkénka bychom neměli dávat do myčky, bez problémů je však můžeme čistit jarem.
Plast je stále v kurzu
Stále častěji používaným materiálem se v poslední době stává zejména plast. K jeho oblibě přispívá snadná údržba i to, že nepřenáší na jídlo žádné pachy. Plast je vysoce odolný proti mechanickému poškození a nedochází k jejich rozlomení. Další praktickou výhodou je i možnost barevného odlišení desek, které jsou určeny na maso, zeleninu a ostatní potraviny, případně jejich sladění s barvou kuchyně a dalších kuchňských doplňků.
Plastová prkénka se vyrábějí v různých tloušťkách. Širší, zpravidla kulaté desky jsou určeny ke krájení masa a měly by mít po svém obvodu drážku na odvod šťávy. Tenké plastové podložky můžeme používat jak na krájení a servírování pokrmů, tak i na naklepávání řízků. Jejich nespornou výhodou je, že nám v kuchyni nezabírají příliš místa. Plast nám umožňuje i další praktické „vychytávky“. Sklopné desky usnadňují vysypání obsahu, zdrsnatělý povrch je určen pro tření česneku a celá řada sýrových prkének je vybavena strunou na krájení i poklopem, pod kterým můžeme zbylé kousky uchovat v ledničce.
Sklo je spíše pro okrasu
Ani skleněné desky nezůstávají pozadu. Díky snadné údržbě i dokonalému designu či barevnému provedení se stávají doslova ozdobou naší kuchyně. S praktičností je to o něco horší, o bezpečnosti nemluvě. Sklo způsobuje poměrně rychlé otupení a opotřebení nožů, proto je deska vhodnější spíše pro servírování pokrmů než pro jejich přípravu.
Autor: Kateřina Maňasová
Foto: archiv firem Blanco, Franke, Whirlpool
Články s podobnou tématikou
Čím nahradit obklady v kuchyni
Ostrůvek v kuchyni
Volte kuchyňský dřez z kvalitního kompozitního materiálu! Budete spokojeni...
Použití kamene v kuchyni
Materiály kuchyňských pracovních desek
Kupujeme kuchyňský dřez
Dřezy z umělého kamene jsou téměř nezničitelné
Vybíráme kuchyňský dřez
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekcích
Kuchyně
Kuchyňské vybavení
Článek byl zobrazen 11335 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Porcelánové nádobí – jak poznat kvalitu
Porcelánové nádobí je charakteristické velkou šíří sortimentu. Nádobí se prodává buď v soupravách, nebo v jednotlivých kusech Porcelánové nádobí je maximálně hygienické, dobře omyvatelné a česká výroba je známá kvalitou výrobků. Záleží již jen na nás jakým druhem porcelánu si svoji domácnost vybavíme.
Dřezová baterie musí ladit s dřezem a stylem celé kuchyně
Dřezová baterie dnes již není jen funkčním doplňkem kuchyně, ale svým vzhledem může podtrhnout ráz celé místnosti. Na výběr jsou klasické zakulacené baterie, baterie v retro stylu v bronzu či mosazi i hranaté designové dřezové baterie ve stylu minimalismu. Dřezovou baterii tak můžete krásně sladit s celkovým vzhledem kuchyně a jejími doplňky.
Multifunkční elektrické hrnce - jaké jsou jejich výhody?
Tlakový hrnec, hrnec na polévku, parní hrnec, hrnec na omáčky…Někdy je náročné vybavit kuchyň plnohodnotně, aniž by se vám skříňky neotevíraly pod náporem všemožného kuchyňského náčiní. Je třeba na to jít chytře a spojit několik spotřebičů do jednoho. Příkladem mohou být elektrické hrnce, které mnohdy zvládají několik různých funkcí, díky nimž ušetříte spoustu místa a navíc si užijete kvalitně připravené jídlo. Co všechno elektrické multifunkční hrnce umí a mají naopak nějaké nedostatky?
Lisy na česnek – užiteční pomocníci i designové doplňky do kuchyně
Česnek má v kuchyni své nenahraditelné místo a při přípravě řady pokrmů se bez něj zkrátka neobejdeme. Dokážete si představit třeba bramborák nebo špenát bez česneku? Nechybí ani v řadě polévek a pomazánek. Manipulace s ním však nebývá vždy jednoduchá, proto existuje několik moderních „udělátek“, které nám ji usnadní.
Podle čeho vybírat kuchyňskou baterii?
Kuchyňská neboli dřezová baterie je, jak název napovídá, umístěna u kuchyňského dřezu. Kromě materiálu, barvy a stylu si můžete zvolit také baterii se sprchou nebo baterii s vestavěným ohřevem vody. A zajímavou a cenově výhodnou variantou můžou být také sety baterie a dřezu.
Není dřez jako dřez aneb novinky v materiálech a vychytávkách
Dřez je nedílnou součástí kuchyně, ať už v něm myjete nádobí, sléváte těstoviny, oplachujete skleničky nebo do něj jen odkládáte špinavé nádobí na odmočení. Pokud nemáte myčku, o to větší roli v kuchyni hraje. Ať tak či tak, při jeho výběru je třeba se zaměřit na vhodný materiál i příslušenství. Pokud si říkáte, jaké příslušenství takový dřez může mít, pak si přečtěte následující článek. Novinek a vychytávek je totiž opravdu hodně.
Radost vařit
Pravděpodobně se většina z nás shodne na tom, že i nádobí, ve kterém připravujeme pokrmy, prodělalo za posledních několik desítek let řadu zásadních změn. Vaření se tak v mnoha ohledech stalo příjemnou záležitostí i pro méně zdatné kuchaře.
Jak vybrat tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?
Tlakový hrnec není v kuchyních žádným nováčkem. Stále se vyrábějí nové a nové verze, což svědčí o tom, že se jedná o spolehlivého a velice praktického pomocníka, jehož klady oceňuje nejedna hospodyňka či kuchař. Díky specifickému způsobu vaření dokáže tlakový hrnec zvaný také papiňák vykouzlit opravdu silné vývary, lahodné omáčky a další pokrmy v mnohem kratším čase než při běžném vaření. Podle čeho lze vybrat opravdu kvalitní tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?