Na co si dát pozor při zařizování kuchyně

12.7.2008

V našem uspěchaném světě slouží kuchyň k rychlé přípravě jídel, a tak musí být především praktická. Proto více než výběru vhodného dekoru bychom měli mnohem více pozornosti věnovat správnému rozmístění jednotlivých prvků. Podívejme se proto na pár zlatých pravidel, které bychom měli mít při jejím zařizování neustále na mysli.

Na co si dát pozor při zařizování kuchyně

Rozmístění jednotlivých center musí odpovídat logickému sledu činností

Mycí, přípravné a varné centrum by na sebe mělo navazovat tak, abychom nemuseli neustále přebíhat z jednoho konce kuchyňské linky na druhý. To ovšem neznamená, že vše musí být nutně v jedné linii. Naopak, obecně se má za to, že ideální rozmístění sporáku, lednice a dřezu je do trojúhelníku, kdy zachovaná vzdálenost mezi nimi zůstává co nejkratší. Díky tomu budeme mít vše potřebné hned po ruce.

Pozor na nástrahy mycího centra

Dřez by nikdy neměl být umístěn u stěny ani u boku skřínek. Zabráníme tak jejich zbytečnému zacákání a zároveň si zajistíme prostor k manipulaci. Nezapomeňme také ponechat dostatečnou plochu pro odkládání umytého nádobí. Vedle dřezu má již své tradiční místo i myčka nádobí. Důvodem je nejen společný vodovodní a odpadní vývod, ale často také nezbytnost rychlého opláchnutí talířů před tím, než je do myčky vložíme. V blízkosti by pak měly viset i skřínky, do kterých čisté nádobí můžeme ihned uložit. Pozor na umístění myčky do rohu, aby nám otevřená dvířka nepřekážela při ukládání nádobí do skřínek.

Varné centrum 21. století

Sporák nebo varná deska by nikdy neměly tvořit konec kuchyňské linky. Vedle bychom měli ponechat alespoň 40 až 50 cm odkladové plochy pro horké hrnce nebo suroviny, které se právě chystáme vařit.

Tytam jsou časy, kdy jsme se museli při kontrole kuřecí pečeně sklánět. V moderní kuchyni mají trouby své místo ve výšce nad 80 cm, což pomůže nejen našim bolavým zádům, ale také ochrání neposedné dětské ručičky před popáleninami. V rámci úspory energie by trouba ani sporák neměly sousedit s ledničkou, aby tak nedocházelo k jejímu zbytečnému zahřívání.

Výška kuchyně na míru

Prostorové rozmístění jednotlivých prvků však při zařizování kuchyně nehraje jedinou roli. Neméně důležitá je i její správná výška. Výrobci kuchyňských linek doporučují standardní výšku pracovní plochy 85 – 91 cm. Jste-li však vyšší postavy neváhejte si ji upravit tak, abyste se při práci nemuseli sklánět. Výška navíc nemusí být jednolitá. Kuchyňská studia dnes nabízí možnosti přizpůsobit výšku jednotlivých center přesně dle požadavků zákazníka.

 

Autor: Ing. Kateřina Maňasová

Foto: archiv firem Blum, Ikea, Trendir

Náš tip

Vyvětvovací pila a plotostřih Husqvarna 120i s dosahem až 4 metry a výkonem benzinového stroje

Šikmé a obloukové sítě proti hmyzu Systra - ochrana do obloukových a šikmých oken

Bezúdržbový vyvýšený záhon z Traplastu™ v několika provedeních

Umělé zelené stěny Florum jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a nepotřebují přirozené světlo

Lepidlo MAMUT GLUE High Tack nahrazuje hřebíky, šrouby a nýty. Okamžitá fixace 500 kg/m2.

Neviditelný plastový obrubník zamezí prorůstání trávy a vydrží i opakovaný přejezd sekačkou

Ručně vyráběné šperky ze dřeva - každý kus je originál. Krása, která vás bude provázet každý den

Reklama

Kuchyně

Malá kuchyně v paneláku – jak jí zařídit?

Vybíráme z Kuchyně

Jak zařídit malou kuchyň?

Dřezová baterie musí ladit s dřezem a stylem celé kuchyně

Máte před sebou renovaci kuchyně? Do čeho se pustit a co raději nechat být?

Bezdotykové dřezové baterie jsou úsporné a hygienické

Tip na vánoční dárek – dřevěné servírovací prkénko